Kronisk magsjukdom

Nu kommer jag till den svåraste biten. Det som påverkar min vardag, min ork, gör mig orolig och som jag faktiskt inte vet hur jag ska stå ut med. Jag har någon magsjukdom som kommer och går i perioder. Nu har jag haft en period på över 8 veckor som varit riktigt tuffa med konstant illamående varje dag.
Allt började nog med min magkatarr som jag fick diagnostiserad i 14-års åldern. Den har jag lärt mig att leva med. Men några år senare har jag haft väldigt mycket problem med att jag är hård och lös i magen om vartannat och då kan ha rejält ont i magen och inte bara magsäcken vissa dagar. Med dessa symtom fick jag diagnosen mag- och tarmkatarr för ca tre år sedan.
 
De senaste 2 åren har blivit värre och för 8 veckor sedan blev jag riktigt dålig och det utlöste även kraftig ångest m.m. Jag hade blod i avföringen och förhöjd temp. Kunde inte äta på flera dagar och det tog många dagar att ta sig ur den värsta ångesten jag hamnade i. Jag kunde sedan ha några bättre dagar och sedan låg jag pall en hel dag igen. Jag utvecklade ångest över maten och har sedan dess haft jättesvårt för mat och äter inte alls så ofta som jag borde. Det i sig gör mig stressad eftersom jag behöver äta regelbundet för att orka och fungera men illamåendet tar över och det tar stopp när jag lagat mat till barnen o.s.v. Nu är det svårt att planera roliga saker och detta tillsammans med min magsjukefobi blir inte så bra om man vill iväg och shoppa t.ex. och måste springa på toa men inte vågar gå på en offentlig toalett. Allt blir en enda ond cirkel.
 
Mina magproblem är säkert även en av orsakerna till min magsjukefobi. Jag är rädd för att bli ännu sämre, och må riktigt dåligt en längre period. Ångesten påverkar min mage och vice versa.
 
Det här illamåendet tar nästan kål på mig. Det tar ALDRIG slut. Det var fruktansvärt jobbigt när jag var gravid också men då "visste" jag iallafall att det fanns ett slut på det. Nu vet jag inte när, eller om det någonsin kommer försvinn och bli bättre.
 
Jag vill verkligen veta vad detta är nu. Är under utredning och läkaren är inne på antingen kraftig IBS eller någon inflammatorisk tarmsjukdom.
 
Har egentligen mycket mer att skriva om detta....,men orkar inte mer just nu. Just nu blir jag oftast mest arg när jag tänker på och pratar om det.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Veronica - mamma till Theo och Tim

Åh förstår att du har mycket tankar kring detta...

Min man hade magkatarr... men blev sedan ok från de.. sedan upptagades besvär med magen igen... blod i avföring, ont i magen - kramper. Ibland hårt i magen men oftast super lös och kunde ibland springa på toa hundra gånger...
Han har gjort massa koller och legat på sjukhus.. och för tre år sedan blev beskedet tarmsjukdomen Ulserös kolit. Han äter ju sedan dess flera tabletter om dagen och kommer göra för all tid. MEn han mår i dag bra. Den här sjukdomen går ju i skov så man har perioder då det är sämre. Hör ihop med stress, psyk/fys... Grejen är nog som läkaren sa för tre år sedan att "magkatarren" som han hade inte var de utan redan då ulserös...
Sedan har han börjat dricka aloivera och känner sig mer stabil i magen sedan dess (ingen forskning på att de hjälper, men han tycker det gör det) + tabletter.
Jag har även en väninna som har den här sjukdomen men är sällan dålig utan mår bra och har sällan dippar.

Så är de ulserös så kommer de bli bra med medicin...

Håller tummarna föra att ni får reda på vad de är - så ska du inte gå omkring och må!

Kram

2013-01-15 @ 20:46:10
URL: http://www.virresblogg.blogspot.com
Postat av: Caroline

Jag har exakt samma symtom som dig. Det startade med magkatarr och sen har det bara forsatt. På VC har dom inte gjort ett skit. Jag fick utskrivet tabeltter mot illamående och blev sjukskriven en månad i oktober... ingen hjälp ingenting...

Jo jag tog kontakt med vården igen förra veckan läkaren klämde och kände och trodde jag hade nåt fel på hjärtat. Herregud vem som helst kan väl lista ut att mitt för snabbt dunkande hjärta hör ihop med stressen och ångesten. Jag har alltid haft ett snabbt dunkande när jag stressar och får ångest över nånting. Mitt illamående bor förmodligen på panikångest då det kommer och går. Jag är inte ständigt illamående. Och med tabletterna jag fick utskrivna har illamåendet varit ännu mindre. Jag väljer dock mina tillfällen då jag tar en tablett. Jag äter dom inte varje dag men om jag tex ska och jobba och känner att jag börjar må illa tar jag en sen har jag med dom till jobbet i säkerhetens skull. Jag försöker in i de sista klara mig utan tabletterna.

Usch så rörigt allt blev men ja... vad säger man? jag vet hur det känns.

2013-01-25 @ 13:24:55
URL: http://nilssonphoto.blogg.se
Postat av: Caroline

mitt illamående beror* ska det vara.

2013-01-25 @ 13:27:38
URL: http://nilssonphoto.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback