Förlossningsberättelse (Colin)

Jag tänkte slänga upp en förlossningsberättelse. Men jag börjar med min första förlossning. Kan ju vara intressant att läsa om skillnaden :-).

Förlossningsberättelse (Min första förlossning med Colin 30/3-08)

På lördagen den 29/3-08 kände jag knappt några fosterrörelser alls och åkte in till förlossningen för att kolla om allt var ok. Allt såg fint ut på ultraljudet och vi fick ytterligare en gång bekräftat att det var en liten pojke som låg i magen :-). De sa också att han fortfarande var ruckbar och inte fixerad än. Vi åkte hem och på kvällen tittade vi på film och tog det lugnt hemma hos mamma och pappa där vi passade huset och hundarna.

 

Strax innan läggdags började det ila och skära i ljumskarna och det gjorde fruktansvärt ont. Förmodligen var det då han fixerade sig. Vi gick och lade oss och jag vände och vred på mig. Runt 2-tiden började jag få väldigt ont i magen. Kändes som jag behövde göra nr 2 och gick på toaletten men det hjälpte inte. Vid 4 gick jag på toaletten igen men det hjälpte inte heller. Slumrade till emellanåt men vid 7-tiden ville jag åka hem för jag hade riktigt ont i magen (kändes som mensvärk blandat med magknip som kom i intervaller, men fattade inte än att det var värkar).
Jag och Denis åkte hem och i bilen började det göra mer ont. Trodde att jag hade fått förstoppnig så jag bad om en microlax och hoppades att det skulle bli bättre. "Magknipet" fortsatte och började bli mer regelbundet och då började jag inse att det kunde vara värkar. Ringde förlossningen och frågade hur jag skulle göra och de tyckte jag skulle äta frukost och komma in när värkarna hade varit helt regelbundna i minst en timme.

Vi packade det sista och åkte in till svärmor i Helsingborg. Där fick vi äta god frukost och vi pratade och hade trevligt och Denis hjälpte mig med massage på ryggen när värkarna kom. Det fungerade utmärkt att andas sig igenom värkarna. Jag fick också låna duschen vilket var skönt då det hjälpte lite mot smärtan.

Kl.15.00 började det göra rejält ont och värkarna var regelbundna så vi valde att åka in. Jag var öppen 1,5 cm när vi kom in så det var en stor besvikelse. Jag hade ju tagit mig igenom MÅNGA värkar och i princip ingenting hade hänt. Men fick stanna då värkarna var väldigt starka och kom tätt. Barnmorskorna gjorde iordning ett bad och jag hoppade i. I 1,5 timme kämpade jag mig igenom riktigt jobbiga värkar i badet, tyckte det var jobbigt att flyta runt när värkarna kom så Denis fick springa fram och hålla i mig vid varje värk ;-). Vid 17-tiden fick jag komma upp ur badet och jag var då öppen 3-4 cm.

Fick äntligen börja med lustgas men jag tyckte inte det hjälpte särskilt mycket. BM erbjöd mig epiduralbedövning som jag först tackade nej till, men 5 min senare skrek jag efter epiduralen när värkarna kom ;-). Det tog hela 1,5 timme innan narkosläkaren kom och då hade jag så ont att jag hade lustgasmasken i ansiktet helatiden och märkte knappt av läkaren och när han satte epiduralen. En stund efter att han hade gått gjorde värkarna knappt ont längre och jag började tacka barnmorskorna och var sååå glad för den där epiduralen. Nu kunde jag upp och gå lite och jag fick sitta på en pilatesboll och rulla med höfterna för att hjälpa bebisen neråt.

Ett par timmar senare började det göra ont igen och jag fick en till dos. Sedan kom mamma och pappa och syrran på ett litet snabbesök för att lämna mat till Denis och glass till mig, det var mumma :-). De stannade och pratade en stund och några provade lustgasen och vi hade riktigt roligt åt varandras röster ;-). Sen började det göra mer ont igen och alla gick ut förutom min syster, jag ville inte släppa henne ;-). Jag började känna impulser till att krysta och BM kollade hur mycket öppen jag var. 9 cm och hon sa åt mig att hålla emot. Jag fick alltså INTE krysta fast kroppen gjorde det själv! Detta var det värsta under hela förlossningen, att inte få krysta när kroppen själv trycker på. De vände och vred på mig och jag tyckte jag hörde röster som sa att bebisens hjärtljud gick ner och jag började känna lite panik.

Men sen tog de fram pallen och jag fick sätta mig där och äntligen krysta aktivt. Min syster och Denis hjälpte mig att samla mig och fokusera när jag skulle krysta. Jag tryckte på för kung och fosterland och blev totalchockad när jag helt plötsligt hörde ett skrik och sedan fick upp en liten blå alldeles varm och go bebis i famnen. Jag tittade ner på honom och såg hur otroligt lik han var Denis och jag brast ut i glädjetårar. 10-15 min senare krystade jag en gång och moderkakan åkte ut hel och fin.

Sedan fick jag sys eftersom jag hade spruckit väldigt mycket. Efter förlossningen kunde jag inte kissa själv och fick ha en kateter, så vi fick ligga på BB där vi stannade i 3 dagar.

Sammanfattning:
02.00
första värken
09.00 förstog att förlossningen var igång, åkte in till svärmor
15.00 åkte in till förlossningen, öppen 1,5 cm
17.00 öppen 3-4 cm
18.40 Fick epidural, öppen 6 cm, vattnet togs
22.20 Öppen 9 cm
22.46 Börjar krysta aktivt
23.01 Colin föds, 10-15 min senare stöts moderkakan ut

Colin föddes i v.38+2 och vägde 2755 gr och var 47 cm lång
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback