Gravid i v.18!


Nu går jag in i v.18 och har alltså gått 17 fulla veckor.
Kroppen: Nu är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att foster är relativt lika i storlek under denna period, foster kan sedan växa i snabbare eller långsammare takt.

Fostret: Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Kommentarer
Postat av: kikki

oh, veckorna går undan för dig också tkr jag :D ska ni ta reda på könet på ul, om det går?

2009-04-04 @ 14:56:49
URL: http://kikkiiii.blogg.se/
Postat av: Bodil

Wow, nästan halvvägs!! :) Härligt! Ska ni ta reda på om det är en lillasyster eller en lillebror, för visst blir det rutin-UL snart?

2009-04-04 @ 17:40:37
URL: http://badhusgatan.blogg.se/
Postat av: Jonna (Miss JH från FL)

Grattis till vecka 18:-)

2009-04-04 @ 20:55:27
URL: http://numedgosbebisar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback